De Denker

Het Cenootschap | Bestuur | De Denker


De Denker

Eens per twee jaar geeft de Stichting Cenootschap een prijs uit voor een persoon die zich op bijzondere wijze heeft onderscheiden op het gebied van de promotie en/of stimulering van de kunst in zijn algemeenheid.

Stichting Cenootschap reikte de prijs De Denker 2 jaar geleden voor het eerst uit aan de heer Ruud Vreeman burgemeester van Zaanstad vanwege zijn inzet om van een grauwe stad een leefbare gemeenschap te maken. Dit gebeurde tijdens de feestelijke opening van de overzichtstentoonstelling Rob Cerneüs 30 jaar beeldhouwen in De Grote Kerk te Monnickendam.
13 juni 2003 wordt deze stimuleringsprijs voor de kunst “De Denker” voor de tweede keer uitgereikt tijdens een concert van Wibi Soerjardi in de Singerconcertzaal te Laren.

Kandidaten voor deze prijs worden door de leden van het Cenootschap, de cenoten, voorgedragen en door middel van stemming bepaald. De prijs bestaat uit een beeld van Rob Cerneüs in het brons; De Denker. Voor dit beeld werd Rob geïnspireerd door de bekende naamgenoot van Rodin De orginele versie in hout is belangeloos door Puck Hulstaert ter beschikking van het Cenootschap gesteld, waarvoor wij hem dankbaar zijn.